Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff fick Längmanska priset

05.06.2018 kl. 11:38
Längmanska kulturfonden delade 1.6 ut årets priser till finlandssvenska författare.

Prismotiveringarna lyder:

Författaren Kaj Korkea-aho:

För ett författarskap som med skarp blick tränger in i psykets kusliga labyrinter och blottlägger hur svårt vi människor har det i kommunikationen med varandra och hur grymma konsekvenserna kan bli då vi väljer att tiga, förtränga och förneka. Med glimten i ögat och samtidigt på fullaste allvar leker Kaj Korkea-Aho med litterära genrer. Han låter läsaren vistas i en välbekant samtid, bara för att i nästa stund låta berättelsen glida över den skräckinjagande gränsen mot det övernaturliga.

Författaren Maria Turtschaninoff:
Maria Turtschaninoff har förnyat fantasylitteraturen i Svenskfinland och fått internationell erkänsla. Hennes författarskap präglas starkt av feministiska och genusmedvetna perspektiv. Hon leder skickligt in läsaren i främmande världar, kombinerar i tid och rum det välkända med det okända, utforskar kontinuerligt identitet, ondska och kärlek.

Den Längmanska kulturfonden är en rikssvensk stiftelse grundad på en testamentsdonation av den finländske trävaruhandlaren Erik Johan Längman. Stiftelsen delar varje år ut pris till finlandssvenska författare. Finlands svenska författareförening föreslår mottagarna till priset som utses av stiftelsen.