Tillbaka

Janina Orlov får Mikael Lybeck-priset

23.04.2022

Översättaren och litteraturvetaren Janina Orlov tilldelas 2022 års Mikael Lybeck-pris för sina insatser för författarna och litteraturen i Finland.

Janina Orlov har under åren gjort flera betydande översättningar från finska till svenska, samt från ryska till svenska, och därmed bidragit till att framstående litteratur blivit tillgänglig för många och att kontakten upprätthållits mellan geografiskt nära men språkligt olika litterära områden. Genom sitt passionerade förhållande till språk och texter och med sinnlig precision har Janina Orlov presenterat framför allt finska texter i dynamisk svensk språkdräkt. Janina Orlovs stora insikter och engagemang i litteraturen märks också i hennes uppdrag som samtalsledare vid olika litterära publika evenemang, samt i viktiga förtroendeuppdrag.

”Det går inte nog att understryka hur viktiga våra översättare, forskare och professionella läsare och samtalsledare är för litteraturen och samhället – dessa viktiga länkar mellan olika kulturer och människor. Just nu är det kanske viktigare än någonsin att vi inte isolerar oss kulturellt och att vi ger utrymme för dessa perspektivvidgare. Finlands svenska författareförening vill premiera en viktig litteraturarbetare som i en enda person är allt detta: Janina Orlov.” säger ordförande Hannele Mikaela Taivassalo då priset delades ut på Författareföreningens årsfest idag.

Finlands svenska författareförenings Mikael Lybeck-pris ges för förtjänstfullt arbete och verksamhet till förmån för den finlandssvenska litteraturen.

Prissumman är 5 000 euro.

Priset delades ut på Författareföreningens årsfest 23.4.2022 i Helsingfors.

© 2024 Finlands svenska författareförening Webbdesign: Wikström Media