Tillbaka

Straffbeskatta inte bildning

22.10.2024

Finlands svenska författareförening varnar regeringen för att höja bokmomsen. När böcker blir dyrare minskar läsandet, läslusten och läskompetensen, som är Finlands nyckel till bildning, innovation och resiliens. 

Regeringen Orpo vill från årsskiftet höja mervärdesskatten på böcker från nuvarande tio till fjorton procent. Det är dubbelt högre än EU-genomsnittet. Höjningen beräknas dryga ut statskassan med cirka arton miljoner euro, men det är en mycket optimistisk och orealistisk kalkyl, säger ordförande för Finlands svenska författareförening Hannele Mikaela Taivassalo.

”Summan arton miljoner bygger på tidigare års bokförsäljning, men man har inte räknat med att höjda priser också betyder minskad försäljning och mindre inkomster. Men det stora problemet är inte summan, utan de kultur- och bildningsfientliga signaler som regeringen ger, och de reella följder för både läsare och författare som vi vet att dyrare böcker alltid innebär”, säger Taivassalo.

”Läsande och tillgången till böcker är den faktor som allra klarast påverkar hur ett barn kommer att klara sig i livet – i skolan, i arbetet och i relationer. Genom att höja momsen signalerar regeringen att läsande är oviktigt, till och med skadligt. Det är ansvarslöst. Särskilt gentemot barn som lever under knappa förhållanden och behöver böcker allra mest”, säger Taivassalo.

KULTURFÖRAKT? 

Finlands författare, konstnärer och kulturarbetare har under oktober kommit med flera upprop till regeringen att stoppa nedmonteringen av det finländska kulturlivets ekonomiska förutsättningar.

Den allmänna uppfattningen i branschen är att regeringen Orpo med Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna bedrivit riktade övergrepp mot de mest utsatta medborgarna i landet – de minst bemedlade, barn och äldre, arbetslösa och yrkesverksamma i icke-traditionella arbetsförhållanden, vilket kulturarbetare ofta är.

”Regeringen har redan drivit igenom historiskt stora nedskärningar i de sociala skyddsnäten”, säger Taivassalo. ”Det är hög tid att bromsa upp, lyssna på experterna och tänka efter vilka värderingar man signalerar.”

Finlands svenska författareförening vädjar nu till regeringen Orpo att stoppa den planerade höjningen av bokmomsen som onödig och destruktiv. 

Lagförslaget är för tillfället på remissrunda i riksdagens finansutskott och behandlas i plenum inom de närmaste veckorna. Det är ännu inte för sent att stoppa höjningen av bokmomsen.

”FSF har vädjat till ministrar men svaren har varit antingen tystnad eller att pliktskyldigt beklaga att deras händer är bundna av regeringsprogrammet.”

Vad säger då regeringsprogrammet om kultur?

FYRA MOTSTRIDIGA BUDSKAP 

I regeringsprogrammet heter det att ”Finland är ett konst- och kulturland” och man visionerar om hur de kreativa branschernas tillväxt ska ”stärka hela samhällets välmående och resiliens”. I verkligheten talar ministrar om kultur som onödig lyxkonsumtion och gör det allt svårare för kultursektorn att växa och existera.

Regeringen skriver att ”konst och kultur har ett egenvärde” men i verkligheten behandlar man dem som problem som ska straffbeskattas.

Regeringsprogrammet säger att ”ett mångsidigt och uppskattat konst- och kulturliv är ett kännetecken för ett kulturland” men regeringen visar genom lagstiftning ingen uppskattning för kulturen och konsten. Tvärtom.

I regeringsprogrammet heter det vidare att ”tillväxten inom kulturbranschen stöder hela samhället”. Ändå försvårar man aktivt och medvetet verksamhetsmöjligheterna för den kreativa branschen.

KULTUR ÄR VARDAG 

I många europeiska länder har man medvetet valt att hålla bokmomsen mycket låg eller avskaffa den helt (se faktaruta nedan). Detta för att man vet att ett läsande folk är nyckeln till nationellt välstånd och en välmående befolkning. Alla ska ha råd med böcker. Kultur är ingen lyxvara, den är vardag.

”Om den höjda bokmomsen blir verklighet kommer staten att få en högre procentandel av inkomsten från en såld bok än författaren själv”, tillägger Taivassalo. ”Det är inte rimligt. Jag hoppas verkligen att regeringen vill tänka om och dra tillbaka momshöjningen på böcker. Det vore en välkommen utsträckt hand i ett läge där det verkligen behövs handlingar som stärker samförståndet mellan kulturbranschen och beslutsfattarna.”

Bokmomsen i europeiska länder: 

Danmark: 25 %

Finland 14 % (nu 10%)

Lettland: 12 %

Tjeckien: 10 %

Slovakien: 10 %

Österrike: 10 %

Litauen: 9 %

Estland: 9 %

Bulgarien: 9 %

Nederländerna: 9 %

Tyskland: 7 %

Belgien: 6 %

Portugal: 6 %

Sverige: 6 %

Grekland: 6 %

Frankrike: 5,5 %

Kroatien: 5 %

Cypern: 5 %

Ungern: 5 %

Malta: 5 %

Polen: 5 %

Rumänien: 5 %

Slovenien: 5 %

Italien: 4 %

Spanien: 4 %

Luxemburg: 3 %

Schweiz: 2,5 %

Storbritannien : 0 %

Irland: 0 %

Norge: 0 % (25 % på e-böcker)

Illustration: Ulla Donner
© 2024 Finlands svenska författareförening